Biomass accumulation, plant biometrics and fruit production of watermelon according to changes in source/drain relations

  • Hamurábi Anízio Lins Universidade Federal de Campina Grande
  • José Ricardo Tavares de Albuquerque Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Roberto Cleiton Fernandes de Queiroga Universidade Federal de Campina Grande
  • Francisco Vanies da Silva Sá Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Auderlan de Macena Pereira Universidade Federal de Campina Grande
  • Ariano Barreto da Silva Universidade Federal de Campina Grande
  • Emanoela Pereira de Paiva Universidade Federal Rural do Semi-Árido
Keywords: Citrullus lanatus, plant handling, pruning, fruit thinning

Abstract

The objective of this study was to evaluate the accumulation of biomass, plant biometrics and production of watermelon fruit submitted to changes in source and drain relations. The experiment was conducted in the experimental area of the CCTA/UFCG, PB, Brazil, during the period from September to December, 2013. Seed of the cultivar “Crimson Sweet” were used and the treatments were allocated in 2x4 split plots, with four replications. Plots consisted of plants grown with different number of fruits (1 and 2) and the subplots with dominant stem pruning in different growing seasons (25, 30, 35 and 40 days after transplanting - DAT). Growth characteristics were evaluated. The modifications induced in watermelons by dominant stem pruning and fruit thinning provided changes in photoassimilate partitions and plant production. The modifications induced in watermelons by dominant stem pruning and fruit thinning provided changes in biomass accumulation , biometrics and the watermelon production of fruits. The thinning of plant’s drain (fruit) resulted in more dry mass accumulation of leaves when comparing to fruit, providing a higher total dry mass. Plants grown with two fruits presented the highest harvest index and the highest production, with reduced fruit size. The stem pruning of seedlings at 40 days after transplanting promoted a higher growth and production of watermelon fruits.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Hamurábi Anízio Lins, Universidade Federal de Campina Grande
Engenheiro Agronômico graduado pela Universidade Federal de Campina Grande, Centro de Ciências e Tecnologia Agroalimentar, Campus de Pombal - PB em (2014). Tem experiência em Agronomia, com área de Produção Vegetal com Linha de Pesquisa em Práticas Culturais, e Fisiologia de Colheita e Pós-colheita de Frutas e Hortaliças.
José Ricardo Tavares de Albuquerque, Universidade Federal Rural de Pernambuco
Engenheiro Agrónomo formado pela UFCG / CCTA, atualmente em Mestrado e Bolsista CAPES no Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal da UFRPE / UAST. Tem experiência em Agronomia, com ênfase na área de produção e tecnologia pós-colheita de produtos vegetais.
Roberto Cleiton Fernandes de Queiroga, Universidade Federal de Campina Grande
Possui graduação em Agronomia pela Escola Superior de Agricultura de Mossoró (ESAM) em 1995, Universidade Federal do Semiárido, Mestrado em Fitotecnia pela ESAM (2000) e Doutorado em Fitotecnia pela Universidade Federal de Viçosa (2007). É professor adjunto III da Universidade Federal de Campina Grande, Campus Pombal. Tem experiência na área de Agronomia, com manejo e manejo de plantas hortícolas, atuando principalmente nesses temas: manejo e tratos culturais de plantas hortícolas.
Francisco Vanies da Silva Sá, Universidade Federal Rural do Semi-Árido
Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal de Campina Grande - UFCG (2015), Técnico em Agropecuária pela Escola Agrotécnica do Cajueiro - Universidade Estadual da Paraíba - UEPB (2009). Atualmente faz mestrado em Manejo de Solo e Água na Universidade Federal do Semi-Árido (UFERSA). Atuação em pesquisa na área de Manejo e Conservação de Solo e Água (Salinidade, Irrigação, Adubação e Manejo de Corretivos) e suas atribuições nos nos Fitotécnicos (Emergência e crescimento inicial, Morfofisiologia, Comportamento hormonal, Nutrição e Produtividade) de plantas cultivadas e nativas Da Caatinga
Auderlan de Macena Pereira, Universidade Federal de Campina Grande
Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Campina Grande (2012). Atualmente é discente do curso de Mestrado em Horticultura Tropical, também pela Universidade Federal de Campina Grande.
Ariano Barreto da Silva, Universidade Federal de Campina Grande
Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Campina Grande (2015). Atualmente é discente do curso de Mestrado em Horticultura Tropical, também pela Universidade Federal de Campina Grande.
Emanoela Pereira de Paiva, Universidade Federal Rural do Semi-Árido
Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal Rural do Semi-Árido (2011). Mestrado em Agronomia na área de Horticultura Tropical da Universidade Federal de Campina Grande. Doutoranda em Fitotecnia pela Universidade Federal do Semi-Árido (UFERSA).
Published
27-12-2016
How to Cite
Lins, H. A., Albuquerque, J. R. T. de, Queiroga, R. C. F. de, Sá, F. V. da S., Pereira, A. de M., Silva, A. B. da, & Paiva, E. P. de. (2016). Biomass accumulation, plant biometrics and fruit production of watermelon according to changes in source/drain relations. Comunicata Scientiae, 7(3), 272-279. https://doi.org/10.14295/cs.v7i3.1351
Section
Original Article