Feeding behavior of goats, castrated and uncastrated, supplemented with Vitamin E

Authors

  • Igor Cassiano Saraiva Silva Universidade Estadual Vale do Acaraú - UVA
  • José Antônio Alves Cutrim Junior Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Maranhão - IFMA
  • Edneide Marques da Silva Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Maranhão - IFMA
  • Anderson Lopes Pereira Universidade Federal do Maranhão - UFMA
  • Saulo Antônio Araújo Mesquita Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Maranhão - IFMA
  • Ravana Sousa Gomes Universidade Estadual do Maranhão - UEMA

DOI:

https://doi.org/10.14295/cs.v10i2.2588

Abstract

The objective of this study was to evaluate the ethological and feeding behavior of male goats under the influence of climatic conditions, castration and supplementation with Vitamin E. The responses were analyzed by a behavior test factorial design with 2 x 2 (not spayed or neutered animal, the presence or absence of supplementation with Vitamin E), with 6 replicates. The time of feed intake, rumination, other activities, entertainment, salt intake frequency, water, urination and defecation were evaluated. The factors did not have any effect on the animal’s condition, or the vitamin supplementation (P>0.05) on rumination, other activities, defecation frequency and water consumption. Vitamin E intake had no effect on food and entertainment (P>0.05). There was a significant condition of the animal (P<0.05) on the salt intake and urination, for uncastrated animals without Vitamin E. Periods of the day (P<0.05) affected feed intake in all treatments. There was a significant difference (P<0.05) for rumination time. Vitamin E had little influence on ethological behavior, and castration is directly linked to the behavioral parameters of goats.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Igor Cassiano Saraiva Silva, Universidade Estadual Vale do Acaraú - UVA

Graduando em Licenciatura em Ciências Agrárias pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Maranhão - IMFA. Tem formação em Técnico em Meio Ambiente. Faz parte do Grupo de Pesquisa em Pastagem, Alimentação e Sanidade Animal - GEPASA. Atua com ênfase em Nutrição de pequenos ruminantes, nos seguintes temas: agricultura familiar, ovinocaprinocultura, resíduo úmido de cervejaria, suplementação vitamínica. Atualmente é bolsista CNPq/Embrapa através do projeto de produção em sistema ILPF em área de ocorrência de babaçu.

José Antônio Alves Cutrim Junior, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Maranhão - IFMA

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Estadual do Maranhão (2004), Mestrado (2007) e Doutorado (2011) em Zootecnia pela Universidade Federal do Ceará. Atualmente é Professor do Instituto Federal do Maranhão Campus São Luis-Maracanã. É consultor ad hoc da Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Acta Tecnológica e da Fundação de Amparo a Pesquisa e Desenvolvimento Científico do Maranhão-FAPEMA. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Zootecnia, atuando principalmente nos seguintes temas: manejo intensivo de pastagens, conservação de forragens, ecofisiologia de plantas forrageiras, produção sustentável em ecossistemas de pastagem, produção de carne e leite em sistemas intensivos de produção animal em pastagem.

Ravana Sousa Gomes, Universidade Estadual do Maranhão - UEMA

Graduanda em Zootecnia

References

Araújo, K.T.A., Furtado, F.L., Nascimento, A.L.A., Furtado, D.A., Nascimento, J.W. B. 2012. Comportamento de caprinos nativos mantidos sob diferentes temperaturas em ambiente climatizado. Revista Educação Agrícola Superior. 27: 59-64.

Barreto, L.M.G., Medeiros, A.N., Batista, A.M.V., Furtado, D.A., Araújo, G.G.L., Lisboa, A.C.C., Paulo, J.L.A., Souza, C.M.S. 2011. Comportamento ingestivo de caprinos das raças Moxotó e Canindé em confinamento recebendo dois níveis de energia na dieta. Revista Brasileira de Zootecnia. 40: 834-842.

Cândido, E.P., Pereira, G.F., Barros, N.A.M.T., Guilhermino, M.M., Cavalcanti, F.A.L., Fernandes Júnior, F.C. 2011. Comportamento ingestivo de cabras de aptidão leiteira alimentadas com feno de flor de seda. Agropecuária Técnica. 32: 145-151.

Cardoso Júnior, F.C, Silva, N.C.B., Silva, Y.A., Pereira, A.M., Mendonça, W.S., Feitosa Junior, F.S., Tenório, T.G.S. 2017. Urolitíase obstrutiva em ovinos: Revisão. Pubvet. 11: 1028-1035.

Di Rienzo J.A., Casanoves F., Balzarini M.G., Gonzalez L., Tablada M., Robledo C.W. 2018. InfoStat versión 2018. Centro de Transferencia InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina.

Kasapidou, E., Wood, J.D., Richardson, R.I. 2012. Effect of Vitamin E supplementation and diet on fatty acid composition and on meat colour and lipid oxidation of lamb leg steaks displayed in modified atmosphere packs. Meat Science. 90: 908-916.

Leite, J.R.S., Furtado, D.A., Leal, A.F., Souza, B.B., Silva, A.S. 2012. Influência de fatores bioclimáticos nos índices produtivos e fisiológicos de caprinos nativos confinados. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. 16: 443-448.

NRC - National Research Council. 2007. Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and New World camelids. National Academic Press, Washington, USA. 292 p.

Paulo, J.L.A, Lopes, F.A. 2014. Daily activity patterns of Saanen goats in the semi-arid northeast of Brazil. Revista Brasileira de Zootecnia. 43: 464-470.

Pompeu, R.C.F.F., Rogério, M.C.P., Cândido, M.J.D., Neiva, J.N.M., Guerra, J.L.L., Gonçalves, J.S. 2009. Comportamento de ovinos em capim-tanzânia sob lotação rotativa com quatro níveis de suplementação concentrada. Revista Brasileira de Zootecnia. 38: 374-383.

Rodrigues, V.C., Silva, I.J.O., Vieira, F.M.C., Nascimento, S.T. 2010. A correct enthalpy relationship as thermal comfort índex for livestock. International Journal Biometeorology. 55: 455-459.

Sousa, B.B., Andrade, I.S., Pereira Filho, J.M., Silva, A.M.A. 2011. Efeito do ambiente e da suplementação no comportamento alimentar e no desempenho de cordeiros no semiárido. Revista Caatinga. 24: 123 – 129.

Souza, E.J.O., Guim, A., Batista, A.M.V., Albuquerque, D. B., Monteiro, C.C.F., Zumba, E.R.F., TORRES, T.R. 2010. Comportamento ingestivo e ingestão de água em caprinos e ovinos alimentados com feno e silagem de Maniçoba. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. 11: 1056-1067.

Vieira, M.M.M., Cândido, M.J.D., Bomfim, M.A.D., Severino, L.S., Pereira, E.S., Beserra, L.T., Meneses, A.J.G., Fernandes, J.B.F. 2011. Comportamento ingestivo de ovinos alimentados com rações contendo quatro níveis de inclusão do farelo de mamona. Revista Ceres. 58: 444-451.

Wang, L., Wang, Z., Zou, H., Peng, Q. 2016. Yeast Culture and Vitamin E Supplementation Alleviates Heat Stress in Dairy Goats. Asian-Australasian Jounal of Animal Science. 29: 814-822.

Downloads

Published

2019-09-18

How to Cite

Silva, I. C. S., Cutrim Junior, J. A. A., da Silva, E. M., Pereira, A. L., Mesquita, S. A. A., & Gomes, R. S. (2019). Feeding behavior of goats, castrated and uncastrated, supplemented with Vitamin E. Comunicata Scientiae, 10(2), 262–271. https://doi.org/10.14295/cs.v10i2.2588

Issue

Section

Original Article