Genetic control of plant size-related traits and fruit in ornamental pepper (Capsicum annuum L.)
DOI:
https://doi.org/10.14295/cs.v13.3643Resumo
Peppers present a very diversified market and have a high economic and nutritional value. The study of genetic control of quantitative traits helps to conduct an efficient breeding program. This study aimed to estimate the genetic parameters and gene effects involved in the inheritance of morpho-agronomic traits in ornamental pepper (Capsicum annuum L.). The experiment was carried out in a greenhouse, at the Plant Biotechnology Laboratory, at the Federal University of Paraíba. Two accessions of ornamental pepper (C. annuum L.) belonging to the vegetable germplasm bank of the Federal University of Paraíba were used as parents: UFPB 347 and UFPB 356. The experimental design was completely randomized, with five plants of each parent being evaluated, 20 plants of generation F1, 90 plants of generation F2 and 40 plants of RC1 and RC2. Foram avaliados 19 caracteres quantitativos referentes à planta, flor e fruto. Os dados obtidos foram submetidos à análise de geração, e os efeitos dos modelos foram submetidos ao teste t no nível de 5% e 1% de significância. Alta herdabilidade em sentido amplo foi encontrada para comprimento da corola, diâmetro das pétalas, peso do fruto, comprimento do fruto e espessura do pericarpo. Para herdabilidade restrita, apenas o comprimento da corola apresentou herdabilidade alta. O modelo aditivo-dominante (m, a, d) foi adequado para explicar os parâmetros genéticos da maioria das características avaliadas, com exceção do comprimento da antera e do teor de matéria seca, para os quais o modelo completo foi interpretado.
Palavras-chave: análise de geração, Capsicum annuum, aumento.
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